De huidige tijd is een ’tussentijd’.
Voor het eerst sinds driehonderd jaar hebben mensen tot vijfendertig jaar een lagere ‘brede welvaart’ dan oudere generaties. Klimaatverandering is onmiskenbaar en bedreigend, en hiermee worden de grenzen van de groei zichtbaar.
Decennia lang hanteerden we het mensbeeld van de homo economicus – een individualist die bijdraagt aan economische groei. Steeds meer mensen beginnen dit mensbeeld in twijfel te trekken, bijvoorbeeld ten gevolge van financiële crises. Bovendien begint het verlangen en de zoektocht naar zingeving en gemeenschap luider te klinken.
‘Tussentijd’ wil zeggen dat er een systeem- en cultuurverandering aanstaande is.
De meerwaarde van het SSH-domein (Social Sciences & Humanities) is daarom juist nu groter dan ooit. Niet alleen vanwege de economische en maatschappelijke meerwaarde in het – goed te kwantificeren – hier en nu. Filosofen, cultureel antropologen, psychologen, historici en economen kunnen de huidige tijd duiden en helpen navigeren naar een horizon welke nog vorm krijgt. Het domein kan de randen van het huidige systeem en de huidige cultuur in kaart brengen en bevragen, want dat is van oudsher zijn studieobject. Ze kan antwoorden formuleren op de vraag ‘hoe verder?’ – niet vanuit populisme of intuïtie, maar door toepassing van wetenschappelijke kennis.